Trivselregler

 

 

För den gemensamma trivseln gäller några allmänna regler för våra hyresgäster. Att visa respekt och ta hänsyn till sina grannar är mycket viktigt för att alla i huset och bostadsområdet ska trivas.

Störningar

Du får inte störa dina grannar vid någon tidpunkt på dygnet, dock är det extra viktigt mellan 22.00 och 07.00. Tänk på att hemmabioanläggningar genererar mycket genomträngande basljud. Undvik att gå med hårda skor inomhus. Ljudet från träskor och klackar fortpantar sig i golv och väggar. Låt heller inte barnen springa i lägenheten eller upp och ner i trapphusen, lekar med hissarna eller smälla i dörrarna. Du har ansvar för att dina gäster inte är störande eller orsakar skada. Vi debiterar kostnader för utryckningar av störningsjour. Om du själv blir störd av dina grannar är det en god idé att i första hand själv försöka prata med grannen ifråga. Undvik anonyma lappar. Anmälan av störningar till hyresvärden sker skriftligen.

Fest

Om du ska ha fest är det alltid bra att i förväg meddela grannarna. Ju senare på kvällen, desto lägre ljudnivå är en bra regel.

Parabol, antenn, markis

Det är inte tillåtet att montera parabol eller antenn på fastighetens tak, skorsten, fasad eller balkong. För montering av markis behöver du först skriftligt tillstånd från fastighetsägaren.

Balkonger

Blomlådor och vädringsräcken får endast sitta på insidan av balkongräcket. Se till att krukor och blomlådor har fat och övervattna inte så det rinner ner till grannar under dig. Det är förbjudet att skaka och piska mattor och sängkläder från balkongen. Det är heller inte tillåtet att grilla på balkongen på grund av os och brandrisk.

Sopor

Var noga med sopsorteringen. Fastighetens sopkärl är endast till för hushållssopor. Övrigt avfall åligger hyresgästen själv att transportera bort. Ställ aldrig sopor i trapphusen, inte ens för en kort stund.

Tvättstuga.

Tvättstugan har du och dina grannar gemensam tillgång till och ansvar för. Naturligtvis lämnar du tvättstugan i rent skick, det är trots allt bättre att göra rent efter sig själv än efter andra. Du får bara boka en tvättid åt gången och det är viktigt att du håller din tid. Var rädd om maskinerna, följ instruktionerna noga. Klorin får inte användas för blekning och rengöring, du får inte heller färga kläder då den som kommer efter kan få sin tvätt förstörd. Mattor, täcken och kuddar får inte tvättas i maskinerna. Torka av maskinerna, gör rent i tvättmedelsfacken, ta bort damm från torktumlarens luddfilter. Ta med tomma tvättmedelsförpackningar och släng dem i fastighetens sophantering. Torka av samtliga golv och bänkytor. Följ i övrigt de regler som gäller för din tvättstuga.

Tobak

Rökning i lägenhet och utanför entrén undanbedes. Du som hyresgäst kan bli ersättningsskyldig för nikotinsanering av din lägenhet vid avflyttning. I gemensamma utrymmen såsom hissar, tvättstuga och trapphus är rökning förbjudet. För allas trevnad, kasta inte fimpar eller snus på marken eller ut från balkongen.

Husdjur

Har du husdjur får de inte springa lösa på området eller i trapphus. Du måste även se till att de inte förorenar i eller runt fastigheterna. Använd alltid avföringspåse. Hundar som skäller i lägenheten blir alltid ett irritationsmoment för övriga boende och är inget vi kan acceptera.

Fågelmatning

Du får tyvärr inte mata fåglar från balkongen eller på marken runt husen. Det drar till sig möss och råttor.

Cyklar, leksaker och barnvagnar

Dessa måste ställas i särskilda utrymmen och inte i trapphus eller entréer. Det får inte finnas några hinder vid utrymning vid brand samt att utryckningspersonal måste alltid kunna komma fram. Tänk även på att underlätta för städpersonalen.

Vatten och värme

Vatten och värme ingår i hyran. Tänk på miljön och kostnaden även om du inte betalar värme och vatten separat. Spola inte ut stora mängder vatten i onödan. Naturligtvis vet du också att man inte får spola ner något annat än urin, avföring och toalettpapper i wc-stolen. Tänk på att inte låta fönster och dörrar stå öppna då det är kallt ute, stäng av elementen och vädra en kort stund. Fönster och dörrar får absolut inte stå öppna då det regnar ute.

Skräp

Skräpa inte ner och var rädd om planteringar och annan gemensam utrustning. Detta gäller för stor såväl som för liten.

Förråd

Källar-/vindsförråd är märkta med lägenhetsnummer. Saknas märkning, vänligen kontakta fastighetsägaren. Du som hyresgäst måste vid tillträdesdagen sätta ett eget lås på förrådet och se till att det hålls låst tills avflyttningsbesiktning sker. Detta då finns risk att andra använder ditt förråd till att slänga skräp i som sedan du blir ansvarig för att städa ut vid avflyttning. Håll alltså förrådet låst även om du inte använder det. Har du tagit fel förråd eller omärkt förråd riskerar du att få det uppklippt och tömt av oss. Se även till att dörrar till källare/vind är stängda och låsta. Har du tagit fel förråd riskerar du att få det uppklippt och tömt av oss.

Ohyra

Vid misstanke om skadedjur i din lägenhet skall du alltid i första hand kontakta Anticimex, som är vår expert på området, samt även informera oss. För allmän information om skadedjur, identifiering och hur man kan undvika dem se också Anticimex hemsida, www.anticimex.se.

Besittningsrätt

Hyresgäst som trots påpekanden missköter sig mister sin hyresrätt.

Tillbaka